Ikä(viä) ihmisiä ja heidän elä(i)miään
Porvoon kansalaisopiston Porvoon lausujat muuttavat Syrjän Hoivakoti Syrjäksi ja kertovat runoilijoiden sanoin ihmisten elämästä - eläimiä unohtamatta. Tekstejä on runoilijoilta Heli Laaksosesta Rosa Liksomiin ja Claes Anderssonista Kari Hotakaiseen. Tupaan tuppaantuu 6 lausujaa esittämään suorat sanat suorasanaista runoutta. Anna ja Sauli Talvitiellä on mukana viulu ja kitara. Alkuperäisen esityksen on ohjannut Iiro Kajas Porvoon kansalaisopistossa. Esitys kestää reilun tunnin. Lipun 10 e hintaan saa Kyläyhdistyksen keittämät kahvitkin. Jos tarvitset kyytiä kirkonkylältä, Läyliäisiltä tai Riihimäeltä, soita 0505205532.
Runon ja Suven päivä
Esitys tapahtuu Runon ja Suven päivänä 6.heinäkuuta, jolloin vietetään runoilija Eino Leinon syntymäpäivää. Päivä on virallinen liputuspäivä. Kirjailija Eino Leino syntyi 1978. Samana vuonna, vajaa kuukausi myöhemmin, 2.8., syntyi kirjailija Aino Kallas. Leinolla ja Kallaksella oli 1920-luvun vaihteessa molempia kirjallisesti innoittanut suhde, jonka lapsina syntyi molemmilta keskeisiä teoksia. Siispä Runon ja Suven päivää on erityisen hyvä juhlia Syrjässä, Kallaksen kesäkodissa, kuten vuodesta 2000 alkaen on tehtykin!
Rakkauden polku
Syrjän rantoja kiertävä, nyt jo osin hävinnyt ja kesäasuntojen katkaisema rantapolku kulkee paikallisten suussa nimellä Rakkauden polku. Kerrottiin sillä polulla Leinon ja Kallaksenkin yhdessä kävelleen. Tieto on puoliksi väärä. Aino Kallaksen rakastunut seuralainen oli hänen sulhasensa virolainen Oskar Kallas, joka kesän 1900 jälkeen vei nuorikkonsa kotimaahansa. Tunnettuja lemmenpareja polulla on ollut muitakin, kuten kirjailija Helmi Krohn ja puolisonsa suomen kieliopin isä Emil Setälä. Godenhjelmien ollessa Syrjän kesäasukkaina rantapolulla oli koivupuisia istuinpenkkejä ja se lakaistiin suven alkeeksi ja setä Frederik Godenhjelmin nimipäiväksi, kirjoittaa Aune Krohn muistelossaan Muuan aitohämäläinen talo vanhoilta ajoilta.